Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

200 Jaar Nederlandse Cavalerie

200 Jaar Nederlandse Cavalerie

Viering 200 jaar Nederlandse Cavalerie wordt een groots evenement in Amersfoort op 23 April 2014!

Als onderdeel van de viering 200jaar Koninklijke Landmacht zullen alle Regimenten van de Cavalerie zich laten zien in Amersfoort.

Op 23 april bent u allen, cavaleristen, oud cavaleristen, welkom in Theater de Flint in Amersfoort voor de aftrap van een onvergetelijke dag. Het theater is de plaats van samenkomst voor alle deelnemers. Deelnemende troepen, veteranen, n oudgedienden, voor iedereen start daar de dag.

De wapenoudste, generaal-majoor b.d. Harm de Jonge zal om 12.00 uur iedereen welkom heten. Voorzien van de eigen zwarte baret zal van daaruit vervolgens ontplooid worden richting De Hof. Op dit plein ligt de coƶrdinatie in handen van overste Bjorn Bozuwa. Hier zal een beƫdiging plaats vinden alsook het aanbieden door de cavalerie van een cadeau aan de burgemeester van Amersfoort, de heer Bolsius. Onze wapenoudste generaal-majoor Harm de Jonge zal dit aanbieden.

Daarna marcheert het staande deel der troepen af om zich te verzamelen voor een mars door de stad. Het afwachting gebied daarvoor is ingericht door adjudant Van Schaik. Het plein wordt ondertussen snel omgebouwd zodat Vips, genodigden en belangstellenden het een en ander goed kunnen zien. Om 14.45 uur neemt de mars door de stad een aanvang vanaf de Kamperbinnenpoort en zal om 15.00 uur het defileerpunt passeren. Alle regimenten leveren een detachement van 40 man en de parate detachementen presenteren zich in diverse uniformeringen. Adjudant Koot regelt dit. De stoet wordt voorafgegaan door de Fanfare Bereden Wapens direct gevolgd door een bereden standaardgroep met de vier cavaleriestandaarden onder aanvoering van de overste Jeroen Theunissen. Na een prachtige route dwars door de historische binnenstad van Amersfoort eindigt deze mars bij Theater De Flint.

Alle aanwezigen kunnen daar aan het einde van de dag samenkomen om de dag cavalerie-waardig af te sluiten met een gezellig drankje. In de Flint zijn per regiment stands ingericht, waar u de gehele dag welkom bent. U kunt elkaar dus eenvoudig vinden. Ook zullen er stands staan van onder andere het Veteranen Instituut en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Bij de militair geschiedkundigen is het boek 200 jaar Koninklijke landmacht te koop. De leiding en coƶrdinatie van de activiteiten in De Flint is in handen van de majoor Danny Dudart samen met de mensen van het Staf-eskadron van JISTARC.

Maar er is die dag meer te zien in Amersfoort. Even verderop ligt het Onze Lieve Vrouwe kerkhof. Daar zijn de hele middag activiteiten met simulatoren en demonstraties. Het geheel wordt op beide pleinen omlijst met een mix van modern een oud materieel. De historische component wordt verzorgd door majoor b.d. Martin van der Zande en zijn team van ā€œonsā€ Museum Nederlandse Cavalerie. De tentoongestelde bijzondere voertuigen zijn zeker een bezoek waard. Zo staat er onder andere de Humber Scoutcar die als eerste onder Canadese vlag het Kamp Amersfoort binnenreed en daarmee dit beruchte kamp bevrijdde.

23 april 2014 heeft dus alles in zich om een prachtige feestdag te worden. Voor iedereen: cavaleristen uit alle perioden, maar ook voor allen die ooit met een zwarte baret getooid waren, omdat zij registratief waren ingedeeld bij een cavalerie-eenheid.

Om u verder op de hoogte te houden is er een facebook pagina geopend: Viering 200jaar Nederlandse Cavalerie. Houdt u deze vooral in de gaten, hierop verschijnt regelmatig nieuwe informatie.

Komt allen naar Amersfoort en neemt vooral uw baret mee! Meldt U AAN.!

Rond uw standaard, bij uw regiment!

Laat een bericht achter

Spring naar toolbar