HERDENKING 200 JAAR VELDSLAG BIJ WATERLOO

Voor een korte filmimpressie, klik: hier

De Koninklijke Landmacht heeft gisteren in Amersfoort stilgestaan bij de veldtocht van 1815. De hoogtepunten van deze veldtocht waren de veldslagen bij Quatre-Bras en Waterloo. Met de herdenking 200 jaar Waterloo wil de Koninklijke Landmacht dit belangrijke wapenfeit opnieuw verankeren in het historische bewustzijn van de organisatie. Alle regimenten en korpsen van de landmacht waren aanwezig bij de ceremonie.

CLAS + Rgtcnparade commandantveldaltaar

Van 13 Lichte Brigade waren detachementen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers en 42 Brigadeverkenningseskadron Regiment Huzaren van Boreel met hun regimentsvaandel aanwezig bij de ceremonie.

STW te voetSTW

Bij Waterloo vond de Franse keizer Napoleon zijn definitieve einde van zijn ambities om heel Europa in zijn macht te hebben. Het Regiment Limburgse Jagers en het Regiment Huzaren van Boreel hebben de opschriften ‘Quatre-Bras en Waterloo 1815’ als eervolle vermelding op hun vaandel staan.

VOC leden

De nederlaag bij Waterloo betekende het definitieve einde van Napoleon. Tijdens de gevechten bij Quatre-Bras en Waterloo waren de Nederlandse verliezen ongeveer 4.000 man (gesneuveld of gewond).

Leave a Reply