Heineken Borrel 2017

Door: Reserve ritmeester John Kapteijn

Een van de sociale hoogtepunten op de agenda van onze vereniging is de jaarlijks terugkerende borrel in de voormalige brouwerij aan de Stadhouderskade in Amsterdam. In de aanloop naar de feestdagen waren Cavaleristen in grote getalen afgereisd naar het oude bastion van Freddie Heineken. Ook dit maal was de ontvangst weer in vertrouwde handen van de immer voortreffelijke gastheer Maarten Rijkens.

Wat ik aan mijn niet afgeronde studie van de Engelse Taal en Letterkunde, naast mijn echtgenote, tenminste heb overgehouden is het besef dat deze taal een schat aan prachtige uitdrukkingen, frases en zegswijzen bevat. Een daarvan wordt gebruikt om uit te drukken dat het met het organisatietalent van iemand niet al te best gesteld is. Feitelijk komt het er op neer dat je helemaal geen organisatievermogen hebt. Als dit over je gezegd wordt, zegt men eigenlijk dat je helemaal niets kan organiseren: zelfs geen drinkfeestje in een brouwerij. Daartoe is de VOC  echter absoluut wèl in staat: al meer dan een halve eeuw bewijst de VOC, ieder jaar weer, dat we wel degelijk in staat zijn tot het organiseren van een uitstekende borrel bij ’s-lands grootste brouwer.

Al vóór de officiële aanvang overschreden de meest enthousiaste leden de startlijn van die schitterende ruimte onder de spanten van het dak van het Experience Center. Van heinde en verre volgden tientallen reservisten, oudgedienden en actief dienenden. Hier een onverwacht weerzien, daar verhalen uit de oude doos. Vriendschappen herbevestigd. Reeds vroeg op de avond was er al sprake van drankmisbruik toen er een vol glas bier over de tafel met uitgestalde naamkaartjes ging. Verder verliep de borrel zonder enige wanklank. Sterker nog, het evenement klonk als een klok.

Aandachtig werd er geluisterd naar het welkomstwoord van Maarten Rijkens. Hij toonde zich een meester in het vermelden van zaken waarover hij het niet zal hebben in z’n speech omdat hij dat de vorig jaar al gezegd had:

– Als je iets 3x gedaan hebt is het een traditie, zoals wij allen weten.

– Als je de Heineken-borrel bezoekt word je geacht Heineken in je koelkast thuis te hebben staan.

– Het kost ontzettend veel overtuigingskracht de Boardleden van Heineken ervan te overtuigen dat de VOC borrel weer gehouden moet worden.

– De datum moet eenvoudig zijn zodat cavaleristen deze gemakkelijk kunnen onthouden.

(Een cavalerist kan immers slechts tot 4 tellen) Was de datum in 2017 12/12 voor 2018 kunnen we 11/12 noteren.

De tijden dat deze Cavalerieborrel een 100% herenaangelegenheid was, liggen al weer enige jaren achter ons. Ook dit jaar lieten de dames, werkzaam binnen ons Wapen, zich niet onbetuigd.

Behalve dat het weer ouderwets gezellig was, lukte het toch een groot aantal leden niet de afgesproken locatie te bereiken. De nasleep van een eerste winterse aanval speelde hen wellicht parten. De gasten gingen, zo snel als ze gekomen waren. Het gezelschap deelde zich op in kleinere eenheden, om zich in het verstedelijkt gebied van onze hoofdstad te begeven. In gerenommeerde etablissementen als De Fles of Piet de Leeuw werd de gezelligheid onverminderd voortgezet.

Camaraderie, ook met een hoofdletter C.

Geef een antwoord