Duitse tanks rollen Nederland binnen

HAVELTE – Voor het eerst in vijf jaar rolde er vanmiddag weer een tank over Nederlandse bodem. Het gevaarte, een Leopard 2A6, kwam de vertrekkende commandant van de 43e Gemechaniseerde Brigade in Havelte, generaal Martin Wijnen, uitgeleide doen.
Deze Duitse tank is een van de 18 gevechtsmachines die in de komende maanden door 100 Nederlandse militairen zullen worden bemand. Het nieuwe Nederlandse tankpeleton zal met Duitse leasetanks deel gaan uitmaken van een Duitse tankcompagnie, die aan de Nederlandse peleton wordt toegevoegd. De hele brigade gaat vervolgens weer deel uitmaken van de Duitse Eerste Pantserdivisie. Daarmee kan Nederland, voor het eerst sinds de verkoop in 2011, weer beschikken over het tankwapen.
De Nederlandse tankcompagnie zal met de rest van het bataljon worden gelegerd in Bergen-Hohne. De rest van de brigade blijft op de Johannes Postkazerne in Havelte. Daar wordt het commando vanaf vandaag gevoerd door brigade-generaal Jan Swillens, tot voor kort commandant van het Korps Commandotroepen.
bron: Henry van der Wal   – © de Stentor

Geef een reactie