Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

Defensie krijgt waarschijnlijk opnieuw beschikking over tanks

Defensie krijgt waarschijnlijk opnieuw beschikking over tanks

De kans is erg groot dat de krijgsmacht opnieuw Nederlandse Leopard 2-tanks tot zijn beschikking krijgt. Defensie beschikt nog over vijftien Leopards, voldoende om een eskadron mee te vullen.

Dat melden ingewijden binnen defensie dinsdag aan het Reformatorisch Dagblad. De Leopard 2-tanks zijn in 2011 wegbezuinigd. Begin 2014 heeft Nederland honderd Leopards verkocht aan Finland. De laatste vijftien Leopards (2 miljoen euro per stuk) stonden tot voor kort te koop.

De defensietop heeft besloten de Leopards uit de verkoop te halen. De kans is „erg groot” dat de krijgsmacht de Nederlandse tanks weer kan gaan inzetten, aldus ingewijden. „Het gaat de goede kant op.” De defensietop is voor.

De krijgsmacht wil de kennis en ervaring met tanks behouden. Op de Johannes Postkazerne in Havelte is daarom maandag een ”OTK-peloton tankoptreden” opgericht voor opleiding, training en kennisbehoud. De eenheid telt achttien man.

Defensie studeert op mogelijkheden de Nederlandse tankervaring veilig te stellen, eventueel door intensieve samenwerking met Duitsland. De 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte onderzoekt opties om de handen ineen te slaan met de 1e Duitse Pantserdivisie in Hannover. Nederland kan daarbij een compagnie van vijftien tanks leveren. Een Nederlands eskadron telde altijd veertien tanks. Havelte beschikte over 28 tanks.

Een besluit wordt binnen een halfjaar verwacht. De situatie in de wereld is veranderd door toenemende politieke instabiliteit, terwijl Den Haag meer geld wil uittrekken voor Defensie. De Kamer moet uiteindelijk de knoop doorhakken.

(Bron: RD.nl 13-01-2015)

Laat een bericht achter

Spring naar toolbar