Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

Bouwers van gevechtstanks mogen fuseren

Bouwers van gevechtstanks mogen fuseren

Van onze redacteur

24-08-2015

De vorige maand aangekondigde fusie tussen het Duitse defensieconcern Krauss-Maffei Wegmann (KMW) en de Franse branchegenoot Nexter heeft de zegen gekregen van de Duitse mededingingsautoriteiten.

De fusie met gesloten beurzen tussen KMW en Nexter is een mijlpaal in de consolidatie van de Europese defensiemarkt, sinds jaren een wens van Brussel. Het is voor het eerst dat grote Europese producenten van landmachtvoertuigen samengaan.

Frank Haun, ceo van Krauss-Maffei Wegmann (KMW) houdt een toespraak bij de presentatie van de nieuwe tank Leopard 2A7.

Reuters

Zware tanks

KMW en Nexter zijn allebei bouwers van zware tanks. Maar volgens de Duitse mededingingsautoriteiten (het Bundeskartelamt) blijft er genoeg ruimte over voor andere aanbieders uit binnen- en buitenland. Concurrenten uit andere landen hebben vergelijkbare technologische vaardigheden en bieden een soortgelijk productenpalet aan, waardoor concurrentie is gewaarborgd, aldus de mededingingsautoriteiten in een persverklaring.

Beiers familiebedrijf

KMW, met onder meer een dochterbedrijf in Nederland, heeft een omzet van meer dan € 750 mln en is met 2700 werknemers een van de grootste defensiebedrijven van Duitsland. Nexter is een Frans staatsbedrijf met 3300 werknemers en een omzet van circa € 1 mrd. De onderneming uit Parijs fabriceert onder meer de tank Leclerc, niet te verwarren met de supermarktketen. KMW, in handen van een Beiers familiebedrijf met 27 stille aandeelhouders, is onder meer producent van de Duitse gevechtstank Leopard 2.

De nieuwe onderneming zet bijna € 2 mrd om en krijgt een holding in Nederland. De Franse staat houdt 50% van de aandelen in de Nederlandse holding waarin de partijen worden ondergebracht, de andere helft blijft in handen van KMW-familie Bode-Wegmann.

http://fd.nl/ondernemen/1116118/bouwers-van-zware-tanks-mogen-fuseren

Laat een bericht achter

Spring naar toolbar