Bezoek Schietserie 2019-2 in Bergen-Hohne

Op 18 juni 2019 verplaatsten 12 VOC-leden zich in carpoolingverband naar de Niedersachsen Kaserne, bij de meesten bekend als de Legerplaats Bergen-Hohne, om twee dagen lang de schietserie 2019-2 van de Nederlandse manoeuvre-eenheden bij te wonen. Op het programma stond o.m. een bezoek aan 43 BVE met de Fennek op baan 20, 4Kp.PzBtl 414 met de Leopard-2A6MA2 op baan 6 en een infanterie-eenheid met de CV90. Majoor Laurens Reinders, C-4Kp.PzBtl 414, hield na aankomst ‘s avonds een korte voordracht. Ontvangst, verzorging en vervoer waren uitstekend geregeld door luitenant-kolonel b.d. Doug Alexander, de organisator van deze zeer geslaagde reis naar Hohne. De plaats waar voor onze Cavalerie een belangrijk verleden en hopelijk een nieuwe toekomst ligt. De beleving van deze reis door een aantal van de deelnemers:
Luitenant-generaal b.d. Dré Blomjous (63-03): Ik vond het heerlijk om weer eens in Bergen-Hohne te zijn. Oude herinneringen ophalen, de Siedlung waar ik woonde weer eens te aanschouwen, diverse banen waar ik vroeger schoot te bezoeken en het geluid en de daarmede gepaard gaande kruitdamp te horen en te ruiken. Kortom het was een geweldig bezoek.

Brigadegeneraal b.d. MJD Onno van der Wind (65-4): Prima herinneringen aan ons bezoek, maar de tranen schoten mij in de ogen bij het aanschouwen van de verlaten en troosteloze Langemannshof kazerne.

Oud-reserve ritmeester Frans Fontein (66-04): Het gevoel weer ‘op herhaling’ te zijn mede door het verblijf in de Duitse kazernegebouwen en de kantine tussen de manschappen plus de paar dagen bij het schieten te mogen zijn, was fantastisch. De uitleg door de actief dienende officieren, onderofficieren en huzaren vond ik buitengewoon professioneel. De bier- en eet avonturen met deze groep enthousiastelingen waren natuurlijk de kersen op de taart.
Jammer dat er zo weinig deelnemers waren, temeer nu deze prachtige lofzangen van ons bezoek de Nederlandse pers bereikt hebben.
Oud-reserve eerste luitenant Wouter Riedijk (61-04): Zoals bij eerdere excursies zijn de vriendschap, humor en sterke verhalen belangrijke ingrediënten om een dergelijk uitstapje tot een succes te maken. Ik heb gemerkt dat je vrijwel altijd langdurige vriendschappen aan deze expedities overhoudt. Het verblijf in MB-17 met beddengoed ophalen, kamer delen, stapelbedden en gemeenschappelijke douche/toiletruimten vormden een mooie nostalgische ervaring.
De schietoefeningen zelf waren anders dan in mijn herinnering. 10 Centurions op rij op de plaat destijds vormden een enorm spektakel, vooral tijdens het nachtschieten, slechts overtroffen door een battlerun met een compleet tankpeloton op baan 9. Bij mij kwam opnieuw met enige huiver de herinnering boven aan de Cuba-crisis van oktober 1962, met scherpe munitie in de tanks en een concrete oorlogsdreiging. Persoonlijk ervaren als pelotonscommandant bij 41 Tankbataljon in Hohne, als onderdeel van de Lichte Brigade.

Oud-reserve eerste luitenant Krijn Leendertse (65-05): Het was goed weer in onze oude legerplaats terug te zijn te midden van een enthousiaste groep oud cavaleristen. Ik vond het wel een bezoek waar ik met gemengde gevoelens op terug kijk. Ten eerste was daar de zeer positieve uitstraling van de tankbemanningen die we spraken. Zo kundig en zelfverzekerd. Maar ook het feit dat het Duits-Nederlands tankbataljon na twee jaar nog niet verder is dan de 9 tanks die voor het Nederlandse eskadron beschikbaar zijn. Dus met gemengde gevoelens teruggereden.

Oud-reserve eerste luitenant Hans van Beek (69-1): Met 43 Tankbataljon in ’t Harde op de trein. De NS inspecteur die met z’n duimstok kwam meten of de tanks wel recht op de trein stonden. Schieten vanaf de betonplaat met bijbehorend lawaai, kruitdamp en stof, De dikke DAF, met de van binnen wit geschilderde huif als messvoertuig gereden door een chauffeur/messbediende in wit jasje en die de banen bezocht voor de lunch. De door veel bezoekers bijgewoonde nachtschietoefening waarbij het eerste schot meteen het harde doel in de fik zette. Weg was de duisternis. En ……heel veel wachten! (nog steeds actueel merkten wij). ’t Kwam allemaal weer boven tijdens deze reis! Fantastisch en voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie