Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

VOC-Battlefieldtour op Texel – Nederlands laatste slagveld in WO II

VOC-Battlefieldtour op Texel – Nederlands laatste slagveld in WO II

Van dinsdag 10 t/m donderdag 12 oktober 2017 organiseert de VOC een battlefieldtour op het eiland Texel. Al enkele jaren houdt majoor Stef Laarman (oud C-42 BVE) op Texel oefeningen om kaderleden voor te bereiden op uitzendingen. Hiervoor grijpt hij terug op gevechtssituaties tijdens de opstand van de Georgische militairen van 822 Georgisches Infanteriebataljon van 5 april tot 20 mei 1945. De Georgiërs voerden destijds een guerrilla-tactiek, verborgen tussen de Texelse bevolking en veelal gesteund door het lokale verzet. De strijd werd gevoerd in verstedelijkt gebied. De muiterij van het 822e bataljon is een vergeten episode aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daar waar Nederland reeds voor een groot deel was bevrijd, barstte de strijd op Texel pas los. Tijdens deze krijgshistorische rondgang over Texel worden de deelnemers geconfronteerd met een aantal vraagstukken gerelateerd aan ethische besluitvorming, maar ook aan moed, veerkracht en toewijding.

Programma:
Dinsdag 10 oktober: om 14.00 uur verzamelen bij het Fletcher Hotel Koogerend in Den Burg,
gevolgd door een powerpoint presentatie, een film en een gemeenschappelijk diner.
Woensdag 11 oktober: presentaties Loodsmansduin, Texla en Den Burg,
na de lunch presentaties Eilandsepolder en een bezoek aan het museum en het vliegveld.
Donderdag 12 oktober: presentatie vuurtoren en bezoek aan de Georgische begraafplaats,
na de lunch retour naar het vaste land.

Dankzij een financiële bijdrage van de VOC bedragen de kosten (exclusief reis- en veerbootkosten) voor deze battlefieldtour slechts € 125,- per persoon. Inclusief volpension op een (gedeelde) tweepersoonskamer bij het Fletcher Hotel Koogerend, Kogerstraat 94, 1791 EV Den Burg. De kosten voor de veerboot bedragen € 25,- (retour) voor één auto inclusief de passagiers. De boot vertrekt elk half uur vanuit Den Helder. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Organisator van de battlefieldtour is majoor b.d. Rob Hiltmann. Presentaties door majoor Stef Laarman. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Aanmelden per mail bij [email protected] Betaling op bankrekening NL88ABNA0528611534 uiterlijk voor 14 juli 2017 onder vermelding van ‘BT Texel 2017’. Nadere inlichtingen bij Rob Hiltmann: 06-12645640.

Laat een Bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *