Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

VOC Battlefieldtour Midden-Limburg

VOC Battlefieldtour Midden-Limburg

2019 en 2020 staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In veel gemeentes wordt hieraan aandacht besteed en worden veteranen, misschien wel voor de laatste keer, uitgenodigd om activiteiten mee te beleven. De Vereniging Officieren Cavalarie (VOC) sluit hierbij graag aan. Het doel is, actieve, reserve en buiten dienst leden van de VOC en hun partners in een gezellige ambiance bij elkaar te brengen voor het beleven van een stuk krijgshistorie op overwegend Nederlandse bodem. Daarbij zijn, naast militaire achtergrond en operationele context van de veldslag, elkaar ontmoeten in een goede sfeer eveneens prioriteiten. Na een geslaagde Battlefieldtour ‘Operation Allan’, de gevechten rond ’s-Hertogenbosch, waarvan u in de vorige VOC-Mededelingen een verslag hebt kunnen lezen, gaat op 9 mei de aandacht uit naar de Operatie ‘Blackcock’, waar we de bevrijding van Midden Limburg in januari 1945 gaan bekijken. Op grond van het bescheiden aantal deelnemers aan de Battlefieldtour ‘s-Hertogenbosch is besloten de VOC Battlefieldtours terug te brengen tot een ééndaags programma op een zaterdag. Beginnend met een presentatie op de ontmoetingsplek, over de historische operationeel/strategische context van de campagne of veldslag, gevolg door de Battlefieldtour. Het programma wordt onderbroken voor een verzorgde lunch.

Het Ardenneoffensief zorgde ervoor dat de bevrijding van de Roerdriehoek (Roermond – Zusteren -Heinzberg) niet in december 1944 van start kon gaan, maar pas in januari 1945 onder winterse omstandigheden. Het Britse 12th Corps met 7th Armd Div, 43rd en 52nd Inf Divs, de 6th Armd- en 8th (Gds)Tank Brigade en 1st Cdo Brigade kregen opdracht operatie ‘Blackcock’ uit te voeren. Deze operatie duurde uiteindelijk van 14 t/m 27 januari 1945. Nadat de Britten de Roer hadden bereikt was hiermee de voorwaarde geschapen voor de Amerikaanse aanval over de Roer (Operation ‘Grenade’) en de Britse verovering van het Reichswald en de Hochwald gap naar Wesel (Operations ‘Veritable’ en ‘Blockbuster’).

Tijdens de tour wordt o.m. aandacht geschonken aan:

· Inbraak bij Baakhoven/Dieteren

· Gevechten rond Susteren

· Frustratie en uitbraak 7(Armd) Div richting Echt

· Doorbraak bij Lind en Stein

· Gevechten bij St. Joost

· Tiger tanks in Waldfeugt

· Slag bij aan de Berg, Montfort bevrijd

· Heinzberg

· De Roer bereikt bij St. Odiliënberg

Bijzonderheden

Periode: Zaterdag 9 mei 2020 – 09.00 uur verzamelen (programma tot ca 17.30 uur)

Prijs: Max. ongeveer € 65,- p.p. (inbegrepen lunch, busvervoer en uitreikmateriaal). De exacte prijs wordt meegedeeld zodra het deelnemersaantal duidelijk is. Te voldoen bij POC voor 5 april 2020 (bijzonderheden volgen separaat)

Opgave: Per mail tot 15 maart 2020 (N.B. minimale deelname 25 personen i.v.m. busvervoer) o.v.v. naam, email, telefoon en evt. deelname partner (m.v.v. dieetbeperkingen) POC: Kol b.d. S. van Klaarbergen – [email protected] – tel 038-4446183

Verzamelpunt: Lobby Amrath Hotel & Thermen Born-Sittard – Langereweg 21 – 6121 SB Born (https://www.amrathhotelthermenborn.nl/nl/contact.html) (gratis parkeren auto)

Laat een bericht achter

Spring naar toolbar