Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

82e ALGEMENE VERGADERING DER VOC

82e ALGEMENE VERGADERING DER VOC

Op zaterdag 18 april 2020 vindt de jaarlijkse Algemene Vergadering
van de Vereniging Officieren Cavalerie plaats in Hoorn

Volgens legendes werd Hoorn gesticht in 716 en speelde het in de geschiedenis van Holland een belangrijke rol vanwege haar strategische ligging aan het Markermeer ten noorden van Amsterdam. In 1356 verleende Willem V van Holland (ook bekend als Willem van Beieren en de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de Brabantse Successieoorlog) stadsrechten aan Hoorn, waarna de stad zelf rechtsregels kon opstellen en handhaven en belastingen kon innen. In 1572 koos Hoorn voor de reformatie en de Prins van Oranje. In 1573 wonnen de Watergeuzen hier de Slag om de Zuiderzee van de Spanjaarden. Door het mislukte beleg van Hoorn en de verloren Slag op de Zuiderzee was Alva’s poging Noord-Holland te veroveren voorgoed mislukt. Alva verloor zijn prestige na deze nederlagen en ontvluchtte bankroet in de nacht van 28 oktober de stad en keerde niet lang daarna terug naar Spanje.

Hoorn beleefde haar grootste bloeiperiode in de 16e en 17e eeuw en was een van de steden die vertegenwoordigd waren in de Verenigde OostIndische Compagnie en de West Indische Compagnie. De 18e eeuw kenmerkte zich in Hoorn door de achteruitgang van de economie, maar toch bloeit de stad in de 19e eeuw weer op en werd het een garnizoensstad. Kortom, wederom een stad met een zeer interessante (ook militaire) geschiedenis. Hoorn is net als de vorige drie locaties van de Algemene Vergaderingen VOC een decentraal gelegen stad. Deze formule blijkt zeer gewaardeerd te worden door de meeste deelnemers, die dan ook besluiten met hun partner er een lang weekend van te maken.

De verkenningen hebben inmiddels plaatsgevonden en het organisatieteam heeft een zeer positieve bespreking gehad met burgemeester Jan Nieuwenburg, oud-reserve eerste luitenant der cavalerie, die enthousiast was over onze komst en het oude stadhuis ‘Het Statenlogement’ gaarne ter beschikking van onze vereniging stelt voor de ontvangst en de Algemene Vergadering. Tevens vond een vergelijkbaar positief gesprek plaats met de heer Ad Geerdink, directeur van het vermaarde Westfries Museum, waar o.m. een virtual reality tour door Batavia anno 1627 kan worden bijgewoond. Mogelijkheden voor andere programmaonderdelen worden nog onderzocht.

Deelnemers kunnen alvast in hun agenda schrijven dat de dag begint met een ontvangst in Het Statenlogement om 09.45 uur en dat de dag eindigt met de gebruikelijke VOC afscheidsborrel van 16.30 tot 17.30 uur. Het definitieve programma zal worden bevestigd via email flashberichten en op de VOC website, waar men zich kan aanmelden onder ‘Activiteiten’. Ontvangst, museumbezoek, lunch en afsluitende borrel worden u aangeboden door de verenging.


Zaterdag 18 april 2020

Een Reactie

  1. Beste Geert, Wederom weer een prachtig programma, mijn complimenten voor het organiserend comité.

    Met vriendelijke groet,

    Hans Kuijpers

Laat een bericht achter

Spring naar toolbar