Members Login Menu

Vereniging Officieren Cavalerie

   

80e Algemene Vergadering VOC in Maastricht, de oudste stad van Nederland

80e Algemene Vergadering VOC in Maastricht, de oudste stad van Nederland

Op zaterdag 21 april 2018 vindt de jaarlijkse Algemene Vergadering der VOC plaats in Maastricht.

Maastricht werd reeds 500 jaar voor Christus door de Kelten bewoond.

In de eerste eeuw na Christus bouwden de Romeinen de eerste brug over de Maas. De oorspronkelijke naam van de nederzetting die zich daar ontwikkelde is dan ook Mosae Trajectum. De strategische ligging en haar geopolitieke betekenis wordt onderstreept door het feit dat er sindsdien tot en met de Duitse aanval in 1940 een dertigtal belegeringen heeft plaatsgevonden. In slechts vijf gevallen werd Maastricht daadwerkelijk veroverd. Onder andere in 1632 op de Spanjaarden door “Stedendwinger” Prins Frederik Hendrik. Kortom een stad met een zeer interessante militaire geschiedenis, welke vele sporen heeft achtergelaten. Hetgeen de aanleiding was voor een VOC battlefield tour in mei 2017.

Vandaag de dag staat Maastricht bekend als de meest Europese stad van Nederland, sinds het Verdrag van Maastricht in 1992 en als geboorteplaats van de Euro. Daarnaast is het een belangrijk cultureel centrum en heeft bijna 1700 Rijksmonumenten. Bovenstaande feiten waren een goede aanleiding voor het Bestuur der VOC om deze stad te kiezen als locatie voor de eerstvolgende Algemene Vergadering.

 

Het programma ziet er vooralsnog als volgt uit:

De (ere) leden en hun partners zullen worden ontvangen in De Burgerzaal van het Stadhuis op De Markt, sinds 1664 het gemeentehuis van Maastricht, alwaar vervolgens in de Oude Raadzaal de Algemene Vergadering gehouden zal worden. Tegelijkertijd is voor de partners een separaat historisch-cultureel programma georganiseerd in het nabijgelegen Museum aan het Vrijthof. Het gezamenlijke noenmaal zal plaatsvinden in de Groote Sociëteit, eveneens op het Vrijthof.

Hierna zal de beroemde Sint Servaas Basiliek en haar schatkamer bezocht worden, waarna de dag zal worden afgesloten met een borrel in de eerder genoemde Groote Sociëteit. Gezien de decentrale locatie van Maastricht zullen, evenals in Leeuwarden in 2017, velen gebruik maken van hotels en er een of meer dagen aan vastplakken. Aanbevelingen hiertoe en het definitieve programma zullen nog worden bevestigd op de VOC website en middels e-mails. Ontvangst met koffie en Limburgse vlaai, museumbezoek, lunch en afsluitende borrel wordt u aangeboden door de VOC.

Programma

10.00-10.45 uur: Ontvangst en welkom in de Burgerzaal van het Stadhuis

10.45-12.00 uur: Algemene Vergadering in de Oude Raadzaal

10.45-12.00 uur: Partners bezoeken het Museum aan het Vrijthof

12.30-14.00 uur: Aperitief en lunch in de Groote Sociëteit

14.00-16.00 uur: Bezoek aan St Servaas Basiliek en schatkamer

16.30-17.30 uur: Afsluitende VOC borrel in de Groote Sociëteit

Aanmelding

Uitsluitend via de VOC website (onder ACTIVITEITEN, klik hier) zodat een ieder kan zien wie de andere deelnemers zijn, oa ivm eventueel gewenst gezamenlijk vervoer. Mocht u problemen hebben met inloggen etc. neem dan contact op met ritm bd Geert Snellen (06-11274728 of [email protected])

Hotels

Waarschijnlijk zullen er deelnemers zijn die er een of twee dagen aan vastplakken. Voor hen kunnen de volgende hotels worden aanbevolen:

Laat een bericht achter

Spring naar werkbalk